top of page
Search

KIPSILEVYN HISTORIA

Updated: Aug 27, 2024

Kipisevyn patentti 22.5.1894

Kipsilevy on nykypäivänä yleinen rakennusmateriaali ja se on kestävä, helppo ja monikäyttöinen rakennusmateriaali, jota käytetään seinien, lattioiden ja kattojen rakentamiseen.


Kipsilevy on ollut osa suomalaista rakentamista jo 1920 luvulta ja kipsilevyä on valmistettu Suomessa jo 75 vuotta, vuodesta 1949 lähtien.


Kipsilevy on historiallinen keksintö, joka on vaikuttanut merkittävästi rakennustekniikkaan. Mutta mistä kipsilevy sai alkunsa ja miten se on kehittynyt vuosien varrella?


Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi kipsilevyn historiaa ja sen kehityksen eri vaiheita Suomessa ja maailmalla.


Kipsilevyn synty

Kipsilevyn keksijä oli Augustine Sackett, Kipsilevyn kehitystyö alkoi jo vuonna 1880, kun

Augustine Sackett
Augustine Sackett

hän sai idean valmistaa uudenlaista seinäpäällystelevyä, joka olisi kevyt, vahva ja helppo kiinnittää. Hän ryhtyi yhteistyöhön Fred Kanen kanssa ja he alkoivat kokeilla erilaisia materiaaleja. Kipsilevyn keksiminen oli pitkä ja vaikea prosessi. Heidän ensimmäinen yrityksensä oli tehdä levyjä olkipaperista ja kivihiilitervasta sekä kipsistä, mutta aluksi heidän tuotteensa oli helposti syttyvää ja ei kovin kestävää.


Sackett ja Kane eivät kuitenkaan luovuttaneet ja he jatkoivat levyn tuotekehitystä ja vuonna 1888 he esittelivät "Sackett Boardin", joka oli valmistettu Pariisin kipsistä ja useista huopapaperikerroksista.


Sackett-board oli valmistettu neljästä kerroksesta märkää kipsiä, jotka oli puristettu neljän paperiarkin väliin. Kaksi ulommaista paperikerrosta oli tehty säämiskästä, eli pehmeästä nahasta, ja kaksi sisempää villasta. Sackett- board oli tarkoitettu tulenkestäväksi laataksi.


Sackett Board oli noin 6 mm paksu ja noin 914 x 914 mm kokoinen. Levyjen reunat olivat avoimet, eli niissä ei ollut paperia peittämässä kipsiä ja ne olivat alttiit kulumiselle. Levy oli edelleen melko hauras ja sen huopapaperipinta ei antanut hyvää viimeistelyä seinälle, se toimi kuitenkin hyvänä pohjana kipsilaastille, jota voitiin levittää sen päälle.


Patenttihakemus

Augustine Sackett jätti patenttihakemuksen tuotteelle "sisäseinän päällyste" 23.5.1890 ja patentti myönnettiin patenttinumerolla U.S. Patent No. 520,123 toukokuun 22 päivä 1894. Kipsilevyn ensimmäisestä patentista tulee vuonna 2024 kuluneeksi 130 vuotta, kipsilevy ei siis ole mikään uusi tuote. Levyn kehittämisen ohella Sackett valmisti myös koneen keksimänsä tuotteen valmistamiseksi.


Augustine Sackett sai maailman ensimmäisen patentin kipsikartonkilevyn valmistamiseksi, joka oli edeltäjä nykyaikaiselle kipsilevylle. Augustine Sackett perusti yhdessä Fred Kane:n kanssa Sackett Plaster Board Company -nimisen yrityksen, jossa he alkoivat valmistaa Sackett- board levyjä, joita voitiin käyttää seinien ja kattojen verhoiluun. Levyt kiinnitettiin naulaamalla tai liimaamalla seinään tai kattoon.


Sackett Board levyn huonoja puolia olivat levyjen avoimet reunat, jotka olivat hankalia käsitellä ja ne myös halkeilivat helposti kuljetuksen tai asennuksen aikana, nämä ongelmat ratkaistiin 1900 luvun alussa.


Vuonna 1909 Sackett myi yrityksensä United States Gypsum Companylle (USG), joka oli aloittanut toimintansa vuonna 1902. Augustine Sackett jäi USG:n johtoon kuolemaansa saakka vuoteen 1914.


USG jatkoi Sackett Board levyn kehittämistä ja teki parannuksia sen laatuun ja ulkonäköön. Vuonna 1910 USG keksi tavan kääriä levyjen reunat paperilla, mikä teki reunoista vahvemmat ja helpommat käsitellä sekä antoi niille siistimmän ilmeen. Samalla USG korvasi huopapaperin kahdella pahvikerroksella, joiden välissä oli kipsi. Levyjen pahvikerrokset molemmin puolin levyä olivat sileämpiä ja helpommin maalattavia. Lisäksi kipsilevyn mittoja muutettiin kokoon 810 x 1220 mm ja paksuus 10-20 mm. Tästä kehitystyöstä syntyi nykyaikainen kipsilevy, joka tunnettiin myös nimellä sheetrock tai drywall.


Kipsilevyn kehitys

Kipsilevyn kehitystä jatkettiin edelleen vuosikymmenten aikana, siihen lisättiin erilaisia ominaisuuksia, kuten äänieristys, kosteussuojaus, palonkestävyys ja muotoutuvuus. Nykyään kipsilevy on yksi yleisimmistä rakennusmateriaaleista maailmassa, ja sitä käytetään monenlaisissa kohteissa, kuten asunnoissa, toimistoissa, hotelleissa ja sairaaloissa. Kipsilevy on osoittanut olevansa monipuolinen, helppokäyttöinen ja ympäristöystävällinen materiaali.


Kipsiä johon kipsilevy perustuu, on käytetty jo tuhansia vuosia. Kipsin kemiallisen koostumuksen selvitti ranskalaisen kemistin Antoine Laurent Lavoisierin 1700-luvuvulla. Kipsin historiasta kerron toisessa blogi kirjoituksessa tarkemmin.


Kipsilevyn tulo ja valmistuksen aloitus Suomessa

Nykymuotoista kipsilevyä on tuotettu teollisesti 1910-luvulta lähtien. Suomessa kipsilevy tuli markkinoille 1920-luvulla tuontitavarana.


Suomessa kipsilevyä aloitettiin valmistamaan vuonna 1949, kun Myllykosken Paperi Oy

Kipsonit

hankki Suomen ensimmäisen valmistuslinjan USA:sta. Kipsilevy oli aluksi kallista ja sen käyttö rajoittui lähinnä julkisiin tiloihin, kuten sairaaloihin ja kouluihin. Kipsilevyä on käytetty myös jonkin verran rintamamiestaloissa, tosin tähän aikaan kipsilevyn käyttö oli harvinaista omakotitaloissa. Itse asun rintamamiestalossa, jossa on alkuperäiset kipsilevyseinät vuodelta 1949.


Tuohon aikaan kipsilevyä kutsuttiin kipsoniitiksi ja sen kipsin väri oli vaaleanpunaista, levyjen paksuus oli noin 10 mm.

  

Kipsilevytehtaat Suomessa

Vuonna 1970 Partek ja Ruotsalainen Gyproc AB aloittivat yhteistyön kipsilevyjen valmistuksessa Suomessa. He ostivat Myllykosken Paperi Oy:n kipsilevytehtaan ja perustivat Gyproc Oy:n, josta tuli Suomen johtava kipsilevyjen toimittaja.


Gyproc on ollut tunnettu kipsilevyvalmistaja Euroopassa jo vuosikymmeniä. Gyproc perusti ensimmäisen kipsilevytehtaansa Suomeen Kirkkonummelle, tehdas valmistui vuonna 1972. Tämä tehdas oli aikansa suurin ja nykyaikaisin kipsilevytehdas Suomessa.


Gyproc onnistui ensimmäisenä kehittämään tasalaatuisen kipsilevyn, jossa käytettiin tarkoitukseen sopivaa erityiskartonkia.


Vuonna 1991 Suomen Kipso Oy aloitti rakentamaan Kankaanpäähän Pohjois-Satakuntaan kipsilevytehtaan, jossa tuotanto alkoi vuonna 1993. Suomen Kipso Oy siirtyi vuonna 1994 kansainvälisen Knauf-konsernin omistukseen, joka on perheomisteinen yritys Saksasta. Konserni on perustettu vuonna 1932 ja sillä on yli 200 toimipistettä eri puolilla maailmaa.

 
 
 

Comentarios


045 868 9552

©2021 by Insinööritoimisto HT Rakenne.

bottom of page